Melatonine Kopen Is GEVAARLIJK! 7 Redenen Waarom Melatonine NIET Werkt (+ Hoe Je Snel In Slaap Valt)
Als je lijdt aan slapeloosheid kan je dit enorm frustreren. Het slikken van melatoninepillen kan een goede oplossing lijken.
Maar wetenschappelijk bewijs laat zien dat dit gevaarlijk is.
In dit artikel leer je waarom je absoluut geen melatonine moet bestellen en hoe je op een NATUURLIJKE manier van je slaaptekort afkomt.
More...
Melatonine pillen maken slaapproblemen erger
Laat ik met de deur in huis vallen:
Melatonine pillen werken niet. Net zoals andere vormen van "natuurlijke slaapmiddelen".
Fabrikanten claimen dat je van melatonine sneller in slaap valt en beter slaapt. Dit is oplichterij aldus de Europese Voedsel en Warenautoriteit. Hun rapport staat hier.
Maar de waarheid is nog erger.
De pillen die je bij iedere drogist zoals Kruidvat in het schap ziet liggen zijn ronduit gevaarlijk, aldus artsen en wetenschappers. Hoe hard zij ook hun best doen om dit product uit de schappen te krijgen, verkopers negeren hen en gaan onverminderd door.
In de woorden van Marcel Smits, neuroloog en slaap-expert in ziekenhuis Gelderse Vallei:
""Ik ben geen verkoper, ik ben een dokter en ik wil graag de mensen beter maken. Ik vind het erg vervelend en jammer dat ik zoveel mensen op mijn spreekuur zie die slachtoffer zijn van onvolledige informatie (over melatoninepillen)."
In dit artikel ontdek je de waarheid over melatonine supplementen. Je leert waarom pillen slaapproblemen erger maken en het natuurlijke alternatief om van je slapeloosheid af te komen.
#1 Wat doet melatonine?
Op Wikipedia kun je alles lezen over de chemie van melatonine.
Maar op mijn site wil ik je uitleggen wat melatonine doet met je slaap.
Je hersenen maken melatonine als de nacht valt. Als je lichaam merkt dat er melatonine in je bloed en hersenvocht zit gaat het in de slaapstand.
Dit zijn de belangrijkste onderdelen van je lijf die hierop reageren:
Zonder melatonine blijft je lichaam in de "wakker-stand". Mensen met slaapproblemen hebben vaak een slechte melatonine spiegel.
Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je melatonine niveau optimaal is.
Zonder melatonine wordt je niet slaperig als het donker wordt.
Zieke mensen hebben te weinig melatonine
Onderzoek heeft melatonine-tekort in verband gebracht met nare ziekten. Denk aan diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Als verslechtering van je slaap en het krijgen van ziektes je er niet van overtuigd dat melatonine belangrijk is, weet ik het niet meer.
Toch is het slikken van melatonine pillen gevaarlijk en geen goed idee. Hieronder leg ik uit waarom.
#2 Je lichaam vs. medicatie
Je lijf weet zelf het beste wanneer het tijd is om melatonine aan te maken. Je hersenen kiezen het moment waarop melatonine wordt afgegeven aan je bloed en je lichaam in de slaapstand gaat.
Dat melatonine automatisch door je hersenen wordt afgegeven is goed voor je slaap en je gezondheid.
Als je hersenen geen melatonine aanmaken is dat gevaarlijk. Je slaapt niet goed en het heeft allerlei nare effecten op je lichaam. De gevolgen kunnen ernstig zijn. (Leestip: 10 Schokkende Gevolgen Van Slaaptekort)
Je kunt je hersenen op een natuurlijke manier stimuleren om meer melatonine aan te maken. Hoe je dat doet lees je zo.
Eerst antwoord op de voor de hand liggende vraag:
"Stel dat mijn brein niet genoeg melatonine maakt. Kan een pil dan helpen?"
#3 Pillen hebben geen effect op je slaap
De Europese Food Safety Authority (EFSA) heeft een team van belangrijke wetenschappers opgedragen om melatonine te analyseren. De conclusie was dat melatoninepillen de slaapkwaliteit NIET verbeteren en de slaapduur NIET verlengen
Maar iedereen die kan tellen had al kunnen weten dat deze pillen niet eens in. de buurt komen van de natuurlijke aanmaak van melatonine.
Een gezond brein maakt minstens 600 keer zoveel melatonine als in een standaard pil. Uit onderzoek blijkt dan ook dat gezonde mensen geen voordeel hebben om het te slikken. Je hersenen laten zoveel in je bloed komen dat een pilletje simpelweg niet uitmaakt.
Hoe zit het bij mensen met slaapproblemen? Sommige mensen nemen melatonine pillen alsof het snoepjes zijn. Hebben die er wel baat bij?
#4 Hoe pillen slaapproblemen erger maken
Stel je voor. Je ligt bijna elke nacht wakker of hebt moeite met in slaap komen. Overdag ben je chagrijnig, suf en zie je al op tegen de slapeloze nacht die komen gaat.
In mijn artikel De 13 Oorzaken van Slapeloosheid En Hoe Je Het Kunt Genezen bespreek ik de belangrijkste oorzaken van een slaaptekort. Als je er vanaf wilt moet je de oorzaak van het probleem aanpakken. Stel dat je denkt dat je te weinig melatonine aanmaakt en dit aanvullen met een pilletje je slaapprobleem kan verhelpen.
Ik snap het dat je op het idee bent gekomen maar helaas heeft een pil juist het averechtse effect. Het helpt helaas niet als je snel in slaap wilt vallen.
Dat heeft drie redenen:
Reden 1: Vergelijk de dosis die je brein maakt met een pil
Een gezond, ouder iemand maakt rustig 600 keer zoveel melatonine aan dan dat er in een standaard pil zit.
Stel dat je voor wat voor reden dan ook een verlaagde melatonine spiegel hebt. Dan maakt je hoofd nog steeds 100-200 keer zoveel als er in een standaard pil zit.
Al met al heeft een standaard pil dus geen effect. En door de natuurlijke aanmaak van melatonine te stimuleren is slapeloosheid veel makkelijker te bestrijden. Want je lijf kan nou eenmaal veel meer melatonine maken.
Reden 2: De timing
Als je slaapproblemen hebt maakt je lijf waarschijnlijk nog steeds melatonine maar niet op het juiste moment.
Bijvoorbeeld:
Piet wil om elf uur slapen en gaat elke nacht om kwart voor elf in bed liggen. Maar hij valt pas om twee uur 's nachts in slaap. Hij ligt dus elke nacht drie uur wakker.
Hoe komt het dat hij wel om twee uur in slaap valt maar niet om elf uur? Een reden kan zijn dat zijn melatonine productie "te laat" op gang komt.
Het gevolg is ook dat hij 's morgens duf wakker wordt en de eerste paar uur hartstikke slaperig is. Dat komt omdat er nog melatonine in zijn bloed zit.
In veel mensen met slaapproblemen geeft het brein wel melatonine af maar op het verkeerde moment.
Piet kan melatonine slikken om 11 uur wat hij wil maar de grote hoeveelheid van zijn eigen brein komt nog steeds te laat waardoor hij wederom niet goed slaapt. Daar schiet hij dus niets mee op.
Reden 3: Je kunt niet testen wanneer je lijf melatonine maakt
Stel dat je hersenen om wat voor reden dan ook bijna geen melatonine aanmaken. Als je naar het ziekenhuis gaat kan een arts je een hoge dosering voorschrijven.
Voordat je melatonine op recept krijgt moet er eerst getest worden wanneer je brein melatonine aanmaakt. Anders kan de specialist niet weten wanneer je het in moet nemen.
Neuroloog Marcel Smits legt in deze uitzending van RADAR uit hoe dat in zijn werk gaat.
Kort gezegd wordt er een uitgebreide speekseltest naar het laboratorium gestuurd. Om te kijken of er überhaupt een melatonine tekort is en zo ja wat het moment is waarop het lichaam melatonine afgeeft.
Je mag nooit zelf een grote hoeveelheid melatonine pillen slikken, tenzij een medisch specialist dit heeft voorgeschreven na het doen van een speekseltest.
Wat gebeurt er als je te veel melatonine inneemt of dit op het verkeerde moment doet?
#5 De bijwerkingen waar de industrie over liegt
De websites van melatonine producten vergeten voor het gemak te vermelden dat melatonine onprettige effecten kan hebben. Zoals:
De industrie zwijgt erover. Tot voor kort zat er bij potjes melatoninepillen niet eens een bijsluiter zodat klanten niet eens wisten dat melatonine je ziek kan maken.
Is het niet belachelijk dat een middel waarvan men zegt dat het slapeloosheid bestrijdt je slaperig maakt overdag?
De ergste bijwerking van melatonine
Kijk:
Er is één ding wat melatonine beter doet dan "normale" slaappillen. Melatonine is niet verslavend en je kunt het dus eenvoudig afbouwen als je ermee wilt stoppen.
En stoppen, dat kan ik je enorm aanbevelen. Melatoninepillen zijn een verspilling van je tijd en geld.
Dat is misschien wel de grootste bijwerking: je bereikt niet wat je wilt (beter slapen) en offert er een hoop voor op, inclusief nog meer slechte nachten.
#6 Het alternatief voor pillen
Je brein maakt zelf melatonine als het donker is. Je hersenen registreren dat via je ogen. Komt er geen zonlicht of kunstmatig licht je ogen in, dan begint je lichaam met het maken van melatonine.
Maar dat het donker is wil niet zeggen dat je lichaam spontaan in slaap valt. Mensen met slaapproblemen hebben dit vaak al geprobeerd. Ze maken hun huis heel donker een paar uur voordat ze gaan slapen en nog steeds liggen ze drie uur te piekeren voordat ze eindelijk in slaap vallen.
Ja, je huis donker maken na zonsondergang is een goede gewoonte. De melatonine productie gaat omhoog en je lichaam gaat in de slaapstand. Heel goed, blijf dit vooral doen.
Maar dit is niet het enige wat nodig is voor een perfecte nachtrust....
#7 Zo wordt je een Superslaper
In de Britse krant The Guardian haalde een onderzoeker naar melatonine een belangrijke mythe onderuit.
Hij zei dat "melatonine geen slaaphormoon is. Maar een stofje dat aantoonbaar maakt dat het lichaam in een donkere omgeving is." Daar heeft hij helemaal gelijk in en het is een belangrijk verschil.
Als jij elke nacht ligt te piekeren is een melatonine tekort niet de oorzaak. Je slaapt slecht door stress en melatonine kan daar niet bij helpen.
Wil je zo snel mogelijk van je slaaptekort af? Dan heb ik goed nieuws.
Ik heb een rapport geschreven waarin ik vertel over Superslapers. Deze mensen zijn net zo druk en gestresst als jij of zijn in de overgang maar ze slapen nog steeds elke nacht als een roos.
Ondanks hun drukke leven lijken ze immuun voor slaapproblemen.
In het rapport bespreek ik wat zij anders doen dan anderen. En je leert hoe jij dit kan gebruiken om nooit meer een nacht wakker te liggen en zelf een Superslaper te worden.
Ontvang nu gratis "Hoe Je Beter Slaapt In Drie Simpele Stappen Zonder Geld Uit Te Geven Aan Medicijnen!"