Slecht Slapen Tijdens Volle Maan: De Schokkende Waarheid

full moon

Als je voor of na volle maan wakker ligt kan dit je oververmoeid en chagrijnig maken.

Gelukkig kun je hier snel vanaf komen als je weet waardoor dit komt.

In dit artikel onthul ik de waarheid van de invloed van de maan op je slaap en hoe je toch fantastisch kunt slapen. 

More...

Dit is de invloed van de volle maan op je slaap

Het is één van de meest controversiële onderwerpen. Zo controversieel dat het in de buurt komt van aardstralen en "The Secret", zaken waar ik me gelukkig ver vanaf kan houden.

Maar de maancyclus: daar ontkom ik niet aan. Te veel klanten vragen me om hulp en dat kan ik nooit negeren. De consequenties van gemiste slaap zijn te ernstig om te negeren. (Leestip: 10 Schokkende Gevolgen Van Slaaptekort)

Wat moet je doen als jij of je kind / baby niet kunt slapen door de stand van de maan?

Los van de stress die volle maan kan geven (waardoor je slaap verstoord kan raken) kan er ook een directe invloed zijn van de maan op je slaap.

Hieronder krijg je een overzicht van de wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied en wat je kunt doen om vandaag nog ervoor te zorgen dat je de volgende volle maan niet wakker ligt. Wil je algemene slaaptips? Klik hier.


#1 Mensen voelen dat ze slechter slapen door de volle maan

Met enige regelmaat vertelt een coachingsklant me dat ze tijdens de volle maan nauwelijks slaap krijgt. "Nou ja, misschien een paar uurtjes dan. Weet u hoe dat komt?

Met nog hogere regelmaat krijg ik e-mails van mensen die me vertellen dat ze slecht slapen door de volle maan en die mij om een verklaring vragen.

De redenering loopt als volgt: 

Ik slaap slecht > het is volle maan > ik slaap slecht door de volle maan

Waar ik me altijd over verbaas is dat deze klanten direct aannemen dat hun slechte slaap door de volle maan komt. Het lijkt alsof ze er automatisch vanuit gaan dat wanneer ze slecht slapen als het volle maan is, het de volle maan is die hun slechte slaap veroorzaakt heeft. Maar dit is helemaal geen zekerheid.

Nou heb ik er alle begrip voor dat zij deze conclusie trekken. 1 + 1 = 2, het achtuurjournaal begint altijd om acht uur en als ik slecht slaap wanneer het volle maan is komt het door de volle maan.

Zometeen lees je over onderzoeken met duizenden mensen waarin definitief naar voren komt wat de invloed van de maan is op je slaappatroon. Eerst iets over "oorzakelijke verbanden" en hoe deze je kunnen helpen met het verbeteren van je slaap.

#2 Het verschil met een oorzakelijk verband

Dat twee gebeurtenissen op hetzelfde moment plaatsvinden wil niet zeggen dat de één de ander veroorzaakt.

Oftewel: dat jij slecht slaapt door de volle maan hoeft niet per se door de volle maan te komen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen mensen zijn die niet kunnen slapen als het volle maan is. Die zijn er wel degelijk en ik hoor regelmatig hun verhalen. De vraag is of dit door de volle maan komt of door iets anders.

volle maan

​#3 Wat onderzoek zegt

Voor iedereen die dit probleem heeft is er goed nieuws. Wetenschappers hebben zich er de afgelopen jaren in verdiept. Binnen twee jaar tijd zijn er twee onderzoeken verschenen in Cell Biology, één van de beste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. 

Het eerste onderzoek liet duidelijk zien dat mensen lichter en korter slapen als het volle maan is. 

Dit specifieke onderzoek is zo sterk omdat de deelnemers niet op de hoogte waren van welk punt ze in de maancyclus waren. Hun slaap werd gemeten in een slaapcentrum en achteraf is er gekeken of er verschil zit in diepte en duur van de slaap op verschillende punten in de slaapcyclus. 

Het tweede onderzoek zat ook goed in elkaar. Het gebruikte 47 proefpersonen en liet wederom zien dat de slaapduur afneemt tijdens volle maan. Daarnaast toonde het aan dat mensen ​meer REM-slaap krijgen (droomslaap) tijdens de nieuwe maan.

Twee onderzoeken lieten zien dat slaap samenhangt met de maancyclus.

De wetenschappers die deze onderzoeken hebben uitgevoerd werden alom gefeliciteerd met hun ontdekking. Kranten berichtten over de positieve resultaten. Diverse websites kwamen met artikelen met "wat je kunt doen aan je slaapgebrek tijdens volle maan."

Helaas was de feestvreugde van korte duur...

#4 De leugens onthult  

huilen volle maan

Een groepje andere wetenschappers, waaronder uit Nederland, geloofden geen snars van de onthulling dat mensen slecht slapen tijdens de volle maan. Ze vertrouwden de resultaten niet. 

Noem het scepsis of eigenwijsheid maar deze wetenschappers konden simpelweg niet geloven dat een volle maan slechte slaap kan veroorzaken. 

Zij besloten te kijken naar alle onderzoeken die gedaan zijn op het vlak van de maancyclus en slaap.

Het bleek dat er naast de twee net gepubliceerde onderzoeken nog meer onderzoeken waren. Deze waren echter niet in wetenschappelijke tijdschriften verschenen. 

En weet je waarom? Deze onderzoeken zijn nooit gepubliceerd omdat er geen verband werd gevonden.

Dit komt helaas vaak voor. Als er een spectaculair resultaat uit een onderzoek komt staat dit binnen no time in een prestigieus tijdschrift en op alle voorpagina's. Maar als er niets uitkomt houden wetenschappers dit achter uit angst voor gezichtsverlies.

Er zijn ook onderzoeken die geen link vonden tussen de volle maan en slecht slapen.

Het is om moedeloos te worden. Denk je eindelijk een helder verband te hebben gevonden, blijkt dat de wetenschappers hebben gejokt (of op zijn minst een halve waarheid hebben verteld).

Maar het kan nog erger:

De proef op de som

De twee onderzoeken die een positief verband lieten zien waren gedaan met respectievelijk 33 en 47 proefpersonen. Omdat de onderzoekers er niet bij hadden gezet dat er ook andere studies waren waarin geen verband werd gevonden, besloot een ander team ook een "maanstudie" te doen... maar dan met meer dan 1500 proefpersonen. Dat is meer dan 200 keer zoveel.

Je raadt het al: als je naar een grotere groep mensen kijkt was er geen verband meer te bespeuren.  De eerste onderzoekers waren niet eerlijk over hun resultaten, hebben een foutje gemaakt of bewust gegevens weggelaten. We zullen het nooit weten.

De onderzoeken die een verband lieten zien tussen slecht slapen en de maanstand waren niet goed uitgevoerd. Een later (groter) onderzoek liet geen verband zien.

In de jaren die volgden kwamen er meer en meer onderzoeken uit, allemaal met dezelfde conclusie: de volle maan doet verder niets. Hier zijn wat voorbeelden:

Nee, de maanstand heeft geen effect op de kracht van atleten.

En het heeft ook niets te maken met hoe lang Duitse tieners in bed liggen.

De onderzoekers achter de foutieve onderzoeken hierboven probeerden het nog een keer. Hun werk werd wederom afgekraakt door andere wetenschappers.

depressief

 #5 Ik slaap wel slecht tijdens volle maan!

Kijk:

De conclusie van het bovenstaande is simpel. Wetenschappers hebben  geen verband gevonden tussen slecht slapen en de volle maan. Ook hier schreven kranten over en websites verzonnen een artikeltje waarom iedereen die gelooft dat de maan van invloed is op je slaap een sukkel is.

Maar mensen die ècht slecht slapen tijdens de volle maan hebben hier niets aan. Zij slapen nog steeds slecht. In het beste geval krijgen zij geen aandacht en in het slechtste geval worden ze uitgelachen. Hulp wordt ze niet gegeven. 

En dan komen ze bij mij. Het is niet genoeg om hen door te verwijzen naar mijn artikel Ik kan niet slapen waarin ik vijftien tips geef om snel in slaap te vallen. 

Zij willen dat ik hen specifiek help met hun slapeloosheid gerelateerd aan volle maan.​​​

Mijn antwoord is een volmondig "ja, ik help je." Het maakt me niet uit hoe het komt dat je slecht slaapt, het gaat mij als slaapcoach erom dat je binnen no time weer een perfecte nachtrust hebt.

Daarvoor is het nodig om zelf te onderzoeken hoe je slaap samenhangt met de maancyclus. 

En wel op deze manier:

#6 Hou een slaapdagboek bij

Pak pen en papier. Liever nog een schriftje. Schrijf elke nacht de volgende vijf dingen op:

  • Hoe laat je in bed bent gaan liggen
  • check
    Hoe laat je ongeveer in slaap bent gevallen
  • check
    Hoe laat je 's ochtends wakker bent geworden 
  • Hoe vaak je midden in de nacht wakker werd
  • Hoe uitgerust jij je voelt

Het kost elke dag een paar minuten om deze dingen op te schrijven. Maar doe je dit drie maanden, dan weet je precies hoe je slaap samenhangt met de volle maan.

Je kunt dit ook bijhouden met een app voor je mobiele telefoon. Dan hoef je niets in te vullen. De app maakt berekeningen over de duur en diepte van je slaap. Dat gaat met de sensors van je telefoon.

Waarom is dit zo belangrijk?

Je weet pas zeker dat je slaap verandert als het volle maan is wanneer je drie maanden een dagboek bijhoudt. Dit sluit uit dat er sprake is van toeval.

Daarnaast is het onmogelijk om precies te onthouden hoelang je elke nacht hebt geslapen. Door dit op te schrijven heb je na drie maanden precies een beeld van je slaap en hoe dit verandert met de maancyclus.

#7 Maak je slaapkamer helemaal donker

ontspannen lekker slapen

Voordat je dit slaapdagboek bijhoudt is er één belangrijk detail: je slaapkamer mag geen enkel maanlicht doorlaten.

Dit heeft een aantal redenen:

- Als je voor het slapen ziet waar de maan staat kan dit je resultaten beïnvloeden 

- Licht wat door de gordijnen naar binnen komt kan je wakker houden, of het nou de maan of een lantaarnpaal is

Vooral die laatste reden is belangrijk. Als de volle maan je wakker houdt kan het simpelweg komen doordat je gordijnen te veel licht doorlaten. Een volle maan is sterker dan een nieuwe maan, daardoor komt er meer licht je slaapkamer in en dat houdt je wakker. Om dat te voorkomen moet je slaapkamer donker zijn.

Wat te doen als je erachter komt dat de maan inderdaad van invloed is op je slaapritme?

#8 Wordt een Superslaper tijdens volle maan

Veel mensen die slecht slapen tijdens de volle maan hebben er baat bij om te leren wat natuurlijke slapers doen om in slaap te komen.

Je kent ze wel. Van die mensen die wat er ook gebeurt slapen als een roos. Je kunt een vuurwerkbom op hun dekbedovertrek laten afgaan maar ze slapen rustig verder. Meer dan eens doen ze "alles fout" op het gebied van alcohol, beeldschermen en slaaptijden. Ze worden nergens door gestoord, zelfs niet door de volle maan, zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen.

Het blijkt dat Superslapers ongemerkt een methode toepast waardoor ze elke nacht een perfecte nachtrust hebben, volle maan of geen volle maan. Ze zijn als het ware "resistent" tegen een ongunstige maanstand (of dit nou een wassende maan of supermaan is). 

Na tientallen onderzoeken over deze Superslapers te hebben doorgelezen heb ik een rapport gemaakt waarin ik je leer wat hun geheim is. Het antwoord zal je verbazen: 

Ontvang nu gratis "Hoe Je Beter Slaapt In Drie Simpele Stappen Zonder Geld Uit Te Geven Aan Medicijnen!"

Rolf Koster
 

Als slaapcoach en -deskundige helpt Rolf elke dag mensen met het oplossen van hun slaapproblemen. Daarnaast geeft hij lezingen en workshops. Goed slapen zorgt voor een productieve dag en een vrolijke stemming. Daarom moedigt hij iedere Nederlander aan om slaap serieus te nemen.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: